Concursuri – pro sau contra?

Acum puțină vreme au fost anumite discuți pe social media privind concursurile, giveaway-urile, pe care le fac anumite persoane pentru a își promova conturile, practic comunitatea. Astfel am observat păreri împărțite legat de acest lucru, unii criticând această metodă în timp ce următoarea jumătate, o aprobă.

Din punctul meu de vedere există 3 metode de concurs:
• sponsorizate, cele în care diferite firme sau magazine online îți oferă produse pentru a le da ca și câștig, mărindu-și astfel audiența
• nesponsorizate, în care pur și simplu tu alegi și cumperi ceea ce dorești să oferi
• cele în care un grup de figuri publice, bloggeri (și așa mai departe), îl realizează împreună, punând fiecare câte un produs, ori mai multe, pentru a fi câștigate
În toate cele trei cazuri există o mare asemănare și anume conceptul de “pentru a participa trebuie să dai un follow acestui cont” “și conturilor partenere”, dacă este cazul.

Ce este deranjant în toată această treabă? Ei bine nici una, ori, nu o pot observa, dar aparent mai sunt și alte persoane care gândesc în acest mod, deci nu sunt singura. Ce ușurare! Este perfect normal să dorești a te face remarcat, este perfect normal să dorești ca această comunitate pe care dorești să o creezi să se dezvolte!

Concursurile sunt o metodă de a atrage oameni și de a-ți mări audiența.

Gândește-te astfel, cel puțin nu faci un lucru ilegal pentru a intra în vizorul oamenilor. Dar acum vorbind serios, în momentul de față social media, rețelele se socializare, sunt pline de influenceri, igbloggeri cunoscuți care au acaparat piața, ceea ce nu spun că este un lucru rău, ba din contră, căci și-au creat comunitatea care îi ajută “să crească și să înflorească”. Dar, printre aceste figuri mari, se află și conturi în proces de dezvoltare care din pricina algoritmilor, a timpului în care au dat startul și a audienței mici, perioada în care aceste conturi cresc este mai îndelungată, fie că există conținut de calitate sau nu.

Indiferent, devi mai vizibil

Am observat că a fost adusă în discuție și problema următoare: “ei intră, îți dau follow acum pentru a se înscrie, dar imediat ce concursul este gata aceștia vor pleca!”. Ei bine este adevărat doar pe jumătate din cauză că poți pierde urmăritori și fără acest concurs, dar, sunt persoane care nu te-au descoperit înainte, persoane care vor rămâne alături din cauza a ceea ce faci.

Până la urmă decizia este simplă

Poți participi, foarte bine, sunt sigură că susținătorul concursului se va bucura, iar dacă nu dorești să participi, pur și simplu arată puțin tact, nu arunca cuvinte “veninoase” (căci este anul șerpilor, nu-i așa) doar din cauză că ți se pare superficial sau inutil și treci peste asta bucurându-te de alte fotografi din feed.

În concluzie

O soluție ușoară care te poate face mai vizibil, este un astfel de concurs. Haideți să lăsăm răutatea și hate-ul deoparte și să apreciem acești oameni care doresc să evolueze, căci până la urmă orice fel de concurs susți pe pagina ta (fie că vrei să îți aduci urmăritori noi sau să îi premiezi pe cei de până acum) este același lucru, fie acesta sponsorizat, nesponsorizat sau de grup, trebuie să fi responsabil pentru ceea ce oferi publicului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *