Despre probleme și casa ecologică

Recent, am început să mă gândesc mai mult la noi ca popor, comuniune, grupuri, popoare în balanță cu mediul înconjurător pe care aparent îl degradăm destul de rapid prin acțiunile noastre, foamea noastră după bunuri, avuții și așa mai departe. Am hotărât să continui pe calea peste care am dat acum mai mulți ani, încă de când eram în gimnaziu și făceam parte dintr-un grup de ecologiști, patrula eco dacă îmi amintesc bine, ori, măcar ceva asemănător. Acea perioadă a fost deasemenea una dintre cele mai iubite, despre care îmi amintesc cu dor și nostalgie, de parcă ar fi făcând parte dintr-o altă lume, o altă viață. Astfel, încep și doresc să fac schimbări referitoare modul meu de viață, în speranța că mai multe persoane vor fi mișcate de acest lucru și vor realiza cât de important este acest aspect, la fel cum și au la rândul meu am fost „influențată” de către alte persoane să pășesc din nou pe această cale. Desigur, din moment ce eu, ca și alții, sunt obișnuită cu acest mod „toxic” și poluant -dacă îmi permiteți să îl numesc astfel-, schimbările nu sunt atât de rapide pe cât am crezut. Monotonia în general își face simțită prezența, obișnuința de a cumpăra din aceleași locuri, aceleași lucruri, în același mod fără să conștientizăm în adevăratul sens al cuvântului că le putem face și altfel. Putem de exemplu să folosim căni refolosibile din ceramică sau bambus -bine cunoscute-, sticle termos metalice, punguțe din material pentru legume, iar acestea sunt doar câteva idei de bază și de început, cu adevărat simple, pentru diminuarea efectelor negative bine cunoscutului plastic despre care am dat câteva exemple înlocuitoare. Desigur, nu totul și toate se rezumă la plastic, deși acesta este lovit de către lumina reflectoarelor într-un mod mult mai puternic la momentul actual în comparație cu alte aspecte, deși asta poate fi considerată ca fiind doar observația mea personală. Speciile rare sunt vânate ca premii, fie că este vorba despre păsări, pești sau mamifere, ceea ce desigur, duce la extincția acestor specii, dispariția completă. Să ne amintim acum de pasărea Dodo, căci, sunt sigură de faptul că o mulțime dintre voi au auzit despre aceasta, așa că, voi o mai vedeți undeva? Pădurile dispar, iar odată cu ele, dispare și căminul viețuitoarelor din ea. Peștii prinși excesiv, rechini capturați pentru aripioare și aruncați înapoi pentru pieire, chiar și foci prinse pentru blana acestora. Toate acestea se transformă în ecosisteme distruse, iad dacă îmi amintesc corect, fiecare mediu are propriul său ecosistem, este asemenea unei balanțe, este nevoie de toate pentru a supraviețui căci toate se sprijină una de cealaltă. Știați că România adăpostește o mare biodiversitate chiar aici în Delta Dunării?

Acum că am menționat unele dintre lucrurile importante, simt că pot trece mai departe, fluidizând cursul cuvintelor.

Aia Proiect mi-a oferit termenul de casă activă, ce presupune acest lucru mai exact? Aparent, acesta este rezultatul unui mare grup de specialiști care oferă confortul în cadrul căminului și al locuitorilor acesteia, plus un consum mic de energie, ducând astfel spre un impact minim asupra mediului.

Acum, că am spus principiul fundamental, putem trece la următoarea întrebare: cum funcționează? Ei bine, din ceea ce am citit trebuie să menționez că fiecare proiect al unei astfel de case este supusă standardelor exigente și trece prin teste, calcule și simulări de modelare energetică pentru a se putea stabili dacă se încadrează în conceptul de nearly zero energy building. Pentru orice casă sunt luate în calcul dimensiuni exacte, cât și cea mai bună orientare pentru a produce și înmagazina energie, fiind implementat cel mai bun raport al gradului de izolare termică pentru a oferi maximum de rezultate. Fiind o casă „ecologică”, aerul este gândit sub forma circulației din natură cu ajutorul unui sistem calibrat și conceput special, de ventilare, obținând astfel cel mai puțin alterat aer. Acestea fiind spuse, folosindu-se cele mai bune materiale, dezvoltate special pentru acest tip de casă cu consum aproape zero, pierderile sunt doar de aproximativ 2% pe toată durata folosinței, surplusul energiei având posibilitatea de a fi valorificat, ceea ce, chiar devin un bonus după părerea mea.

Astfel că ți-am atras atenția, putem trece la întrebarea finală: care este prețul? Aceasta este mai mult decât o simplă investiție, iar din ceea ce am putut observa este că din calculele făcute de aceștia, se oferă o rentabilitate de 1,5% a investiției, dar și că aceasta se amortizează în 12-18 ani în funcție de utilizare și suprafață. Îmi pare rău că dezamăgesc și că nu pot veni cu cifre fixe, dar, până la urmă aceste lucruri depind foarte mult și de spațiul de lucru, spațiul total al căminului ca să fiu mai exactă, ceea ce înseamnă că nu pot veni să vă spun că un anumit produs costă această sumă, dacă aceasta nu este stabilă și variază. Cel mai ușor mod este să intri în legătură directă, astfel, poate poți înțelege și mai bine decât am putut explica acest concept destul de nou pentru mine.

Astfel, dacă aș intra în legătură pentru un proiect de casa, nu doar că voi avea parte de exigența unui lucru calitativ din toate punctele de vedere, dar, consumul meu va deveni aproape inexistent referitor la acest capitol.

După atât timp, sper ca oamenii să redevină mai simpli într-un anumit mod, nu îmi dau seama dacă mă fac înțeleasă, sunt destul de simplă, ori simplistă în anumite aspecte. Doresc să ne conectăm în adevăratul sens al cuvântului, o conexiune a sufletelor în armonie cu ceea ce ne înconjoară, căci noi suntem un imens ecosistem, iar dacă vom continua în acest fel, vom ajunge să distrugem ceea ce este în jurul nostru.

Nu doresc să mai lungesc inutil acest post, așadar, voi mai menționa doar că acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *